برای اولینبار، نسخه اصلی، کامل و بسیار عالی شاهکار جاودان «مریم ـ تکویر»
بیست و هشت سال پس از رحلت اسطوره کبیر و ستاره پرفروغ عرصۀ تلاوت قرآن کریم، استاد عبدالباسط محمد عبدالصمد، شاهد انتشار نسخهای کمنظیر از تلاوت مافوق شاهکار و میراث ماندگارش، یعنی تلاوت «مریم، تکویر» در مسجد جامع اموی در سال 1958 هستیم.
برخلاف بسیاری از همسن و سالان خودم که تلاوت زیبا و مشهور «مریم، تکویر» رو از نوار کاستی که در حدود 25 سال پیش به یکباره در تیراژی وسیع توزیع شد و نسخهای کاملاً دستکاری شده با مقاطع تکراری فراوان بود شنیدند، پیش از اینکه بتونم پولی تهیه کنم و این نوار رو بخرم، اون رو از رادیو قرآن ضبط کردم و مسحورش شدم. دیگه با این تلاوت زندگی میکردم تا اینکه تقریباً دو سال بعد، نوار کاستی با کیفیت متوسط به دستم رسید که با مقایسۀ اون با چیزی که ملکۀ ذهنم شده بود، فهمیدم نسخهای که از رادیو قرآن پخش میشه، مقداری با اصل تلاوت فرق داره، در واقع فواصل بین مقاطع بسیار کوتاه شده بود و یکی دو مقطع هم از تلاوت رو در اون حذف کرده بودند. تا سالها فکر میکردم دستکاری نسخۀ موجود روی اون کاست مشهور، کار شرکت منتشر کنندهست و نسخۀ رادیو قرآن رو هم خود تدوینگران رادیو قرآن به این صورت درآوردند، تا اینکه دورۀ اینترنت و فضای مجازی از راه رسید و سایتهای قرآنی فعالیت خودشون رو شروع کردند. کمکم نسخههای جدیدتری از این تلاوت به دستم رسید، اما هیچ کدوم اون نسخۀ ایدهآل من نبود. اون موقع بود که فهمیدم اون نسخهها از اساس همینطوری هستند و دوستان داخلی ما، هیچ نقشی در دستکاری اونها نداشتند.
بعد از راهاندازی وبلاگ و زمانی که تصمیم گرفتم این تلاوت رو تقدیم شما کنم، مجبور شدم دو نسخه از اون رو قرار بدم که یکی نسخهای کمتر دستکاری شده، اما با صدایی تا حدودی خشدار بود که به ناچار اون رو نسخۀ اصلی معرفی کردم و نسخهای که رادیو قرآن هم از اون استفاده میکرد رو به عنوان نسخۀ دوم تقدیم شما کردم.
در تمام این سالها با تمام لذتی که از شنیدن این تلاوت میبردم، اما شنیدن یه نسخۀ بکر، دستکاری نشده و در عین حال با کیفیت از این تلاوت، برام تبدیل به یه رویا شده بود؛ تا اینکه روز گذشته این رویا تا حدود زیادی به حقیقت پیوست و نسخهای کمنظیر، ناب و بدون اکو از این تلاوت، با صدای اصلی و طبیعی خود استاد از گنجینۀ ارزشمند شیخ ابوالحسن الرضوانی بیرون اومد و منتشر شد. این بهترین اتفاق ممکن در زمانی بود که منتظر انتشار نوادر استاد در سالگرد رحلتش بودیم و غیر از انتشار یکی دو تلاوت که به لحاظ کیفیتی مشکلاتی داشتند، میشه گفت اتفاق خاصی نیفتاده بود.
البته نسخۀ منتشر شده با وجود همۀ ویژگیهای مثبتش خالی از اشکال هم نبود و بزرگترین ایرادش، حذف آیه 11 سوره مریم (فخرج علی قومه من المحراب ...) از تلاوت بود که واقعاً ضدحال بدی به همه زد. با این حال، زمان زیادی صرف شد تا اشکالات نسخۀ منتشر شده کم و کمتر و تقریباً محو بشه و برای رسیدن به نسخهای بدون اشکال، اقداماتی انجام شد؛ از قبیل یکسانسازی کیفیت هر دو کانال صدا که یکی ضعیفتر و دیگری قویتر بود، هواگیری کامل فایل، ارتقای کیفیت بخصوص از دقیقه 23-24 به بعد که کیفیت فایل افت فاحشی داشت، و از همه مهمتر، اضافه کردن اون یه مقطع (آیه 11) از نسخهای که بیشترین شباهت رو به لحاظ کیفیت، به نسخۀ جدید داشت.
در نسخۀ جدید، بین اعلام گویندۀ رادیو در ابتدای تلاوت با شروع تلاوت توسط استاد، فاصلۀ قابل توجهی هم هست که اون رو توی هیچیک از نسخههای قبلی نشنیده بودیم. جالبه که جملههای آخر گویندۀ رادیو، یکبار هم در این فاصله به صورت خفیف شنیده میشن که گویا از روی نوار ضبط شدۀ دیگری پخش میشه و قصدشون تست کیفیت صدا بوده!!
با این توضیحات، این نسخۀ منحصر به فرد و عالی رو از این تلاوت روحبخش و شاهکار بینظیر استاد عبدالباسط تقدیم شما سروران گرامی میکنم، با این نوید که تلاوتها و نسخههای جدید دیگری هم منتشر شدند که انشاءالله اونها رو هم در پستهای بعدی تقدیم شما خواهم کرد.
مریم 2 - 36، تکویر ـ دمشق، مسجد جامع اموى، 1958 ـ مدت: 43 دقیقه
هزینه دانلود: صلوات و قرائت فاتحه برای مادرم و همه مؤمنین و مؤمنات